- szerkesztés alatt -

Vegetáriánus receptek

Vegetáriánus receptek

2005. június 19. - Antibaby

Almás palacsinta fahéjmártással - 4-5 adag

Hozzávalók:
3-4 db nagy alma
0,25 l Sió almalé
étkezési keményítő (Dr. Oetker Gusti-ból 10 g)
10 dkg kristálycukor
1 dl főzőtejszín
4-5 dkg egész fahéj (ha csak egyetlen tasaknyi van otthon, az is elég)
1 dl víz
egy kevés őrölt fahéj

A palacsintához:
20 dkg rétesliszt
2 tojás
1/2 l tej
csipet só
1/2 dl olaj

 

Kb. 10 db palacsintát sütünk (kettő-kettő lesz a fejadag). A palacsintát az alábbiak szerint készítjük el: A hozzávalókat habverővel összekeverjük, csomómentesen. Lefedve egy órára a hűtőbe tesszük. Utána vékonyan kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.
Amíg a palacsinta bekevert tésztája a hűtőben van, elkészítjük a tölteléket és a szószt. A töltelékhez meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almákat. Az almalében megpároljuk, gyakran megkeverve. Közben kb. 0,5-1 dl hideg (!) almalében elkeverünk 10 g étkezési keményítőt. Amikor az almás lé már pár perce párolódik, hozzákeverjük a feloldott keményítőt, alaposan összekeverjük, és a legnagyobb fokozaton, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Amikor már elég sűrű, tehát a kanállal felemelve egy kis részt nem folyik le az almalé, levesszük a tűzről és félrerakjuk. Egy lapos evőkanálnyi cukorral, és egy csipet őrölt fahéjjal ízesíthetjük.
A szószhoz: egy edényben megpirítjuk a kristálycukrot, kevergetve, hogy egyenletes karamellizált szószt kapjunk. Amikor ez megvan, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és nagyon lassan, szinte cseppenként hozzákeverjük a tejszínt. Fontos, hogy ne egyszerre, mert akkor a karamell összeáll egy kemény tömbbé, pedig nekünk folyékonyan van rá szükségünk. Ha a tejszínt hozzáadagoltuk és elkevergettük, ezt is félre lehet tenni. Egy edényben az egész fahéjakat megfőzzük kb. 1 dl vízben, s a levét a karamelles szószhoz öntjük. A kifőtt, megpuhult fahéjat kidobhatjuk.
A palacsintákat az almával töltjük, kb. egy evőkanál mennyiség kerül egy palacsinta közepére, majd összehajtogatjuk négyszögletesre a tésztát. A szószból mellé öntünk egy keveset. Lehet, hogy nem tűnik egyszerűnek, de elsőre is nagyon hamar sikerül elkészíteni, az egész nem telik bele egy órába sem, ha az ember nem követi el azt a hibát, amit én, hogy nem volt elmosva az összes szükséges edény. :) Nem mellékesen pedig nagyon finom.

süti beállítások módosítása