Sült brokkoli mandulával – 3 adag 403 kcal/adag
Hozzávalók:
30 dkg mélyhűtött brokkoli
3 evőkanál darabolt mandula
2 evőkanál liszt
1 l tej
só, bors
2 evőkanál vaj vagy margarin
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A brokkolit meleg vízben vagy mikroban addig engedjük fel, amíg a rózsák szét nem válnak egymástól. Közben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk. Beletesszük a mandulát, és kb. 11 percig pirítjuk, mag kissé el nem színeződik. Szűrőkanállal kiszedjük, beleszórjuk a lisztet a vajba, majd állandó keverés mellett rövid ideig pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 4-5 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Sóval, borssal ízesítjük. A mandulát visszaszórjuk a szószba, majd az edényt levesszük a tűzről. A brokkolit szárazra töröljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A szárukkal befelé körberakjuk a brokkolirózsákkal a tálat, majd a mandulás szósszal leöntjük. Az ételt lefedjük alufóliával, majd 20-25 percig sütjük, amíg a brokkoli puha nem lesz. A fóliát levesszük, és máris tálaljuk.
Ha fejes salátából, avokádóból és paradicsomból készült vegyes salátával tálaljuk, még finomabb lesz, és úgy akár 4-5 személynek is elég.
Tipp: Aki fogyaszt halat, elkészítheti úgy is, hogy 2 konzerv tonhalat alaposan lecsepegtet, és a brokkolirózsákra teríti, majd ráönti a mandulás szószt. Nagyon finom!