Zöldborsó pörkölt – 4 adag
(a fotó másnap készült, amikor már beszívta a levét)
Hozzávalók:
A galuskához (de jó fagyasztott nokedli is):
1 kg liszt
3 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
víz
A pörkölthöz:
80 dkg zöldborsó (fagyasztott)
2 nagy vöröshagyma
fehérbors, só
pirospaprika
fokhagyma
cukor
víz
olaj
Kiolvasztjuk
a zöldborsót. Közben a galuska tésztáját kikeverjük, forró vízbe
szaggatjuk, megfőzzük, és leszűrjük, kevés olajon gyorsan megforgatjuk,
hogy ne tapadjon össze. A lehető legapróbbra kockázott vöröshagymát
olajon, alacsony lángon megpuhítjuk, picit megpirítjuk. Ezután
belekeverjük a borsót, majd amikor kis levet eresztett, akkor
pirospaprika (kb 2-3teáskanál), fehérbors (fél teáskanál), cukor (egy
teáskanál), só ízlés szerint, plusz egy jó nagy, vagy két kisebb gerezd
fokhagyma passzírozva. Aztán főni hagyjuk, de kevergetni kell, mert
hamar odaég. Időnként megkóstoljuk, és korrigáljuk, ha valami kevés
benne. Ha nem ereszt elég levet a zöldborsó, akkor időnként rá lehet
locsolni 1-