- szerkesztés alatt -

Vegetáriánus receptek

Vegetáriánus receptek

2005. április 14. - Antibaby

Gnocchi – 2-3 adag


Hozzávalók:

80 dkg krumpli

1 tojás

25 dkg liszt

őrölt szerecsendió

bors
reszelt parmezán sajt


A krumplit sós vízben megfőzzük. Főzés után kicsit lehűtjük, majd krumplinyomóval összetörjük. Beleütjük a tojást, beleszórjuk a liszt egy részét, meghintjük szerecsendióval és borssal, majd kezünkkel az egészet alaposan összegyúrjuk. Gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Az így kapott tésztából nedves kézzel hosszú nudlikat hengergetünk egy nagyobb, belisztezett vágódeszkán. Sós vizet felteszünk forrni. Levágunk egy kis nudlit, és a vízbe dobva leteszteljük a tésztát. Ha nem jön fel 1-2 percen belül a nudli a víz felszínére, akkor egy kis lisztet kell még adni a tésztához. Ha feljön, akkor jó a tészta, késsel bele lehet szaggatni a nudlikat a vízbe. Amikor feljönnek a felszínre, szedjük ki őket, és hagyjuk hűlni. Amit nem használunk fel, betehetjük a fagyasztóba, amit viszont megeszünk, azt már keverhetjük is a szószba.


Tipp: Ha a gnocchi kifőzéséhez használt vízben feloldunk egy kis vegetát vagy egy leveskockát, akkor a tészta is fűszeres ízű lesz, nem csak a szósz.



Szószok gnocchihoz:

Paradicsomos szósz:

Hozzávalók:

60 dkg paradicsom

2 kis vöröshagyma

3 evőkanál olaj

só, bors,

parmezán sajt

Vágjuk apróra a hagymákat, és olajban sárgára pirítsuk. Adjuk hozzá a darabokra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és mérsékelt tűzön kb. 20 percig főzzük. Ha a mártás túl sűrű, kis vizet adhatunk hozzá. Keverjük össze a gnocchival. A tetejére reszelt parmezán sajt dukál.

Sajtos szósz:

Hozzávalók:

125 g tejföl

20 dkg lágy sárga reszelt sajt

só, bors

Melegítsük meg a tejfölt egy kis edényben. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, sót, borsot, és kevergessük alacsony hőmérsékleten, amíg besűrűsödik. Keverjük össze a gnocchival.

Parajos szósz:

Hozzávalók:

2-3 gerezd fokhagyma

40 dkg friss parajlevél

3 dl tejszín

20 dkg reszelt parmezán sajt

olívaolaj

fehér bors, bazsalikom

Fokhagymával kis olajon megpároljuk a parajleveleket (lehet mélyhűtött parajpürét is használni), tejszínnel összedolgozzuk, fűszerezzük és a kifőtt gnocchira öntve, sajttal megszórva tálaljuk.

Hagymás-diós mártás:

Hozzávalók:

4 fej lilahagyma

10 dkg őrölt dió

1 gerezd fokhagyma

1 citrom

friss kakukkfű

olaj

bors,só

A hagymát vékony cikkekre vágjuk, és olajban megfonnyasztjuk. A fokhagymát felaprítjuk, és egy kis lábasban 4 evőkanál olajban aranybarnára pirítjuk. Elzárjuk a tüzet, beleöntjük a citrom levét, és beleaprítjuk a kakukkfüvet, majd összekeverjük a hagymával. A kifőzött gnocchit összeforgatjuk a mártással.

Fűszeres-sült paprikás mártás:  

Hozzávalók:

80 dkg gnocchi (burgonyás)

5 dkg (zsálya, rozmaring, petrezselyem, snidling, kakukkfű, majoránna) fűszerkeverék

1-1 sárga és piros kaliforniai paprika

2 gerezd fokhagyma

olaj

só, bors

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, félbevágjuk, kivágjuk az ereit, és a sütő grillrácsán vagy serpenyőben addig sütjük, amíg a héjuk teljesen megfeketedik. A fűszereket megmossuk, leszárítjuk, és felaprítjuk. Kis serpenyőben, 4 evőkanál olajban megpároljuk a zúzott fokhagymát, és megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a fűszereket, átkeverjük, és lefedjük. A megsült paprikák héját hideg víz alatt ledörzsöljük, a húsukat kis kockákra vágjuk, és belekeverjük a fűszeres mártásba. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk. A kifőzött gnocchit összeforgatjuk a mártással. Azonnal tálaljuk.

süti beállítások módosítása