- szerkesztés alatt -

Vegetáriánus receptek

Vegetáriánus receptek

2005. április 01. - Antibaby

Pita humusszal

Sajnos Magyarországon kevesen ismerik még a humuszt, ami más néven csicseriborsókrém, a pitával viszont már sok helyen találkozhattak, ahol falafelt (rosszabb esetben gyrost) árulnak. Reggelire vagy vacsorára remek ez a párosítás, a csicseriborsó (mint hüvelyes) a pitával (mint gabonakészítménnyel) társítva segíti a szervezetet a teljes értékű fehérje előállításában.

Különbözőképpen fogyaszthatjuk. Én a pita humusszal variációt önmagában is imádom, de ha ez túl szegényes ízvilágúnak tűnik, a pita szélét egy kis íven bevágva, belül humusszal megkenve, bármilyen zöldséggel vagy salátával megtöltve gazdagítható. Boltban kapható falafelgombóccal vagy bármilyen szójafasírtporból készült golyóval is fogyasztható.

Másik ötlet:
Csípős paradicsomsalsa ropogós pitával (2 adag)

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

2 gerezd fokhagyma

40 dkg darabolt paradicsom (konzerv is jó)

2 db zöldpaprika

chilipor

2 evőkanál citromlé

4 evőkanál petrezselyem

3 pita

(2-3 evőkanál tejföl)

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a felaprított vöröshagymát, és az összepréselt fokhagymát. Közepes lángon kevergetve sütjük 2 percig, amíg a hagyma megpuhul. A chiliport beleszórjuk, amikor már lehúztuk a tűzről. Hozzáadjuk a szintén felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a citromlevet. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük 5 percig. Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről. Belekeverjük a petrezselymet. A pitát lapjával félbevágjuk, a feleket pedig 8-8 darabkára. Megkenjük őket vékonyan olajjal, s egy rétegben sütőlemezre helyezve 10 perc alatt aranyszínűre és ropogósra sütjük. A ropogós pitadarabkákat a kis tálkákba helyezett salsába mártogatva fogyaszthatjuk, de 1-1 evőkanál tejfölt is tehetünk a salsa tetejére, úgy még finomabb.

Még valami:
Pitacsinta

Szentségtörésnek tűnhet, de a szélén kicsit bevágott pitát belül nyugodtan megkenhetjük valami édessel is, pl. gyümölcslekvárral. Kis falatkákra vágva fogyasztható.

Budapestieknek két tipp:
Falafel Faloda, VI. kerület, Paulay Ede u. 55. (pár perc sétára az Octogontól). Remek hely, nincs hússzag, sok-sok finom zöldséget, érdekes leveseket, turmixokat, és falafelt is lehet enni.
Pita House, I. kerület, Moszkva tér. Helyben is lehet fogyasztani, de a gyorsétterem hátsó részében egy remek pékbolt is üzemel, ahol pitát csomagoltan, illetve humuszt kimérve lehet vásárolni.

süti beállítások módosítása