- szerkesztés alatt -

Vegetáriánus receptek

Rokfortos tésztasaláta

2014. december 22. - Antibaby

Ez a legnagyobb kedvencem. Általában dupla adagot készítek, hogy napokig ehessük, ez az egyetlen étel, amit nem unok másnap és harmadnap sem. Itt a szimpla adag hozzávalóinak mennyiségét sorolom fel.

 

p1240612.JPG

 

Hozzávalók (3 adag):

10 dkg csavarttészta

10 dkg csemegekukorica
5 dkg reszelt rokfort sajt
1 nagy fej lila hagyma
1 db narancs
5 dl kefir
1 dl majonéz
1 gerezd fokhagyma
só, törött fehérbors

 

A tésztát megfőzzük, közben a narancsot kis kockákra vágjuk. A lila hagymát egészen felaprítjuk, sóval összekeverve 15 percig állni hagyjuk. Közben a majonézt simára keverjük a kefirrel, a zúzott fokhagymával és a rokforttal. Sóval, fehérborssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a mártásba a kifőtt, leszűrt tésztát, a kukoricát, a felaprított hagymát és a narancskockákat (ha levet eresztett, azt ne keverjük bele az ételbe). Több órára, de legjobb egy napra a hűtőbe tenni, mert úgy az igazi, ha a hozzávalók különböző ízei összeérnek. Hidegen fogyasztjuk!

Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel

szintén anyósomtól

 p1240453_400.jpg

Hozzávalók:
20 dkg jázmin rizs
30 dkg tofu
8 evőkanál szójaszósz
6 gerezd fokhagyma
3-3 kisebb sárgarépa és cukkini
8 szem aszalt szilva
1 dl olívaolaj
1 teáskanál indiai fűszerkeverék (ha nincs készen, akkor így is jó)
1 kávéskanál tengeri só
5 dl víz
a tálaláshoz friss saláta, egy kevés olívaolajból és pár csepp citromléből készült öntettel összeforgatva

 

A kockákra vágott tofut, a zúzott fokhagymát és a szójaszószt összekeverjük és félretesszük. 1-1 sárgarépát és cukkinit apró kockára vágunk. Az olívaolaj felén megfuttatjuk a rizst, hozzáadjuk az indiai fűszerkeveréket, a sót és az imént kockára vágott zöldségeket. Felöntjük 4 dl vízzel, majd kis lángon, időnként megkevergetve főzzük. Ha már felitta a vizet, lefedjük és félrerakjuk 20 percre. Közben a másik 2-2 répát és cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A maradék olívaolajon először a répát 2 percig, majd a cukkinivel együtt még 2 percig sütjük. Hozzáadunk 1 dl vizet, a félretett tofut, és csíkokra vágott aszalt szilvát keverünk bele. Még 2 percig főzzük, majd ha kész, a rizzsel és sok friss salátával tálaljuk.

Gyömbértea

3-4 adag

Hozzávalók:
1 l víz (ásványvíz)

4-5 szelet friss gyömbér

3-4 evőkanál cukor vagy 2-3 evőkanál méz

1/2 friss citrom leve

A gyömbérszeleteket már az elején tegyük bele a vízbe, és együtt forraljuk fel! Amint forr, keverjük bele a cukrot (én már jobban szeretek mézzel édesíteni, de ez ízlés dolga) és a citromlevet. A tűzről lehúzva 5-10 percig hagyjuk állni, majd forrón fogyasztható.

Ízlés szerint lehet csökkenteni vagy növelni a gyömbér mennyiségét. Gyomorpanaszokra, terhességi rosszullétre is kiváló, de hétköznapi fogyasztásra is finom és egészséges ital.

Mexikói vacsora

3-4 adag

Hozzávalók:
3-4 nagy tortillalap
1 doboz konzerv vörösbab

1 doboz konzerv paradicsom (az apró szemű, héjával együtt konzervált bio verziót javaslom)
1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 avokádó

1 evőkanál joghurt

só, bors, chili és erős paprika karikázva - ízlés szerint

1 negyed citrom leve

fél-1 pohár tejföl

olivaolaj

A sok hozzávaló ellenére nagyon gyors, egyszerű és isteni finom vacsora dobható össze ezekből az alapanyagokból.

Egy kevés olivaolajon üvegesre pároljuk a felvágott vörös hagymát (nem kell nagyon apróra kockázni, akár vékony szeletek is maradhatnak) és 1(!) gerezd préselt vagy apróra darabolt fokhagymát. Ráöntjük a babot (leve nélkül). Egy-két perc alatt összerottyantjuk a hagymákkal, majd mehet rá a paradicsomkonzerv tartalma is. Kisebb lángon, időnként megkevergetve összefőzzük. A cél, hogy a híg leve elfőjön róla, és csak egy sűrű, paradicsomos-babos lé maradjon. Ha ez sikerült, sóval, borssal, chilivel fűszerezzük (ekkor mehet bele az erős paprika is, ha szeretjük az erőset), és egy kis citromlevet is belefacsarunk.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Amíg felmelegszik, egy tepsire sütőpapírt terítve elkezdjük porciózni a tortillalapokra a tölteléket. Egy kiterített tortilla közepére 1/4 babos-paradicsomos tölteléket teszünk, egy oszlopba rendezve,mintha palacsintát töltenénk. Nem kell palacsintaszerűen felgöngyölni, csak a két szélét felhajtani. Középen fogpiszkálóval szoktam megtűzni. Egymás mellé elfér 3-4 ilyen "batyu", és nagyjából a töltelék is ennyihez lesz elég. Kb. 12-14 percig sütjük.

Közben elkészítjük az avokádókrémet. Ez az avokádó húsának, egy kis frissen facsart citromlének, sónak, borsnak, 1 gerezd fokhagymának és egy evőkanál joghurtnak az összemixelésével készül. Lehet bele tenni 1 db paradicsomot is, de nélküle is remek.
Az avokádókrémet és néhány evőkanál hideg tejfölt tátalunk a forró tortillához. Jól illik hozzá steak burgonya vagy nachos vagy friss zöldsaláta is, de ezek nélkül is tökéletes a mexikói vacsora.

A legjobb reggeli

2 adag

Hozzávalók:
idénygyümölcsök
2 dl natúr joghurt
4 teáskanál méz

2 evőkanál müzli


Én mára már mindenből (illetve mindenből, amiből csak lehet,) biot használok. Ezért ebben a reggelireceptben is valamennyi hozzávaló bio termék. Biomüzli, biogyümölcsök, bioméz, bio joghurt. Természetesen el lehet készíteni nem bio termékekből is, de ha engem kérdeztek, ne legyünk saját magunk ellenségei!

 

Nem kell mást tenni, csak összedarabolni az éppen otthon található gyümölcsöket. Az enyémbe most (2 adagba) 1 db kiwi, 1 db banán, 1 fél alma került, de ettük már szőlővel, erdei gyümölcsökkel és mandarinnal is. A gyümölcsöket két egyenlő adagba csoportosítjuk egy müzlis tálkában. 2-2 teáskanál mézet belekeverünk 1-1 dl joghurtba, és leöntjük vele a gyümölcsöket. A tetejét pedig megszórjuk müzlivel. Az enyémben mazsola is van, de anélkül is finom. Vigyázni kell, hogy ne a müzli domináljon.

 

Pofon egyszerű elkészíteni, és roppant energetizáló, vitamindús, üde frissítő ez a reggeli. A férjem szerint addiktív is.

Mustáros fokhagymakrémleves

4 adag

Hozzávalók:
2 fej fokhagyma
1 liter zöldségleves
1 csokor petrezselyem
2 dl tejföl
4 dl tej
1 evőkanál mustár
2 evőkanál liszt
pár dkg márványsajt
olaj
só, bors

A fokhagymát megpucoljuk, apró szeletekre vágjuk, olajon megpároljuk. Ha ez megvan, még egy kis olajat hozzáöntve 2 evőkanál liszttel rántást készítünk. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és zsemleszínűre pirítjuk a rántást. A zöldséglevest kevergetés közben hozzáöntjük, összekeverjük. A tejet és a tejfölt jól elkeverjük, és azt is a leveshez adjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, egy percig még forraljuk, de közben kevergetni kell. A tűzről levéve mustárt keverünk hozzá, majd botmixerrel kevésbé darabossá tesszük. Tálaláskor morzsoljuk a forró leves közepére márványsajtot.

Egészség Futár - Biobolt az Interneten

Szeretném mindenki figyelmébe ajánlani az Egészség Futár oldalát. Egy kedves, fiatal fiú csinálja, bioboltos tapasztalattal. Az oldal folyamatosan fejlődik, de addig is, ha bármi olyat szeretnél, ami még nem szerepel a weboldalán, jelezd neki és valószínűleg be tudja szerezni! Én például fluoridmentes fogkrémet szoktam tőle vásárolni. Gyors és megfizethető!
Az oldal elérhető itt: Egészség Futár - Biobolt az Interneten

Gorilla Vega Büfé

Kipróbáltam a júniusban nyitott Gorilla Vega Büfét. Sokat hallottam már róla, és nálam sem áll meg a híre, adom tovább.

Ez egy pici hely, nagy lelkesedéssel. Egy fiatal pár keltette életre, sok-sok munkával. Előnye, hogy remek helyen van, a Paulay Ede u. Erzsébet téri végénél, így tényleg sokaknak útba esik és találkozási pontnak is alkalmas. Szintén előnye, hogy csupa vega kaját árulnak, ráadásul az alapanyagok nagy része vegán, úgyhogy aki még tojást, tejet, sajtot sem eszik, az is kettőnél több étel közül választhat (vegánok tudják, milyen ritkaság ez). Van még az előnyökből: akkora hamburgert adnak, és olyan nagy adag sült krumplit, hogy szerintem a nagyobb étkűek sem maradnak éhen. Igazi, kétkezes hamburgerek, épp csak annyi a különbség, hogy hús helyett valami más van bennük. Én a már sokaktól hallott babburgert kóstoltam meg, kimondottan finom és jó minőségű volt. (A burger menü ára, burgonyával, szendviccsel, üdítővel 900 Ft körül mozog.) A kínálatban található még napi menü, azaz leves+főétel, valamint olyan gyors ételek, mint hot-dog (igen, vega) és saláta. Inni lehet kólát, mert anélkül nem büfé a büfé, de kaphatók turmixok és különböző házi limonádék is.
Azt nem állítom, hogy a Gorilla akár gasztronómiailag, akár más téren vetekszik a kedvenc éttermeimmel, de nem is ez a célja. A maga kategóriájában viszont kimondottan jónak tűnik. Remek helyen nyitották, megfizethető, és jó minőségű alapanyagokból dolgoznak. Nem utolsó sorban pedig kedves a személyzet.

Update: Sajnos az üzlet azóta bezárt, már ne induljatok el keresni!

 

Gorilla Vega Büfé

Meglátogattam a júniusban nyitott Gorilla Vega Büfét. Sokat hallottam már róla, és nálam sem áll meg a híre, adom tovább.

Ez egy pici hely, nagy lelkesedéssel. Egy fiatal pár keltette életre, sok-sok munkával. Előnye, hogy remek helyen van, a Paulay Ede u. Erzsébet téri végénél, így tényleg sokaknak útba esik és találkozási pontnak is alkalmas. Szintén előnye, hogy csupa vega kaját árulnak, ráadásul az alapanyagok nagy része vegán, úgyhogy aki még tojást, tejet, sajtot sem eszik, az is kettőnél több étel közül választhat (vegánok tudják, milyen ritkaság ez). Van még az előnyökből: akkora hamburgert adnak, és olyan nagy adag sült krumplit, hogy szerintem a nagyobb étkűek sem maradnak éhen. Igazi, kétkezes hamburgerek, épp csak annyi a különbség, hogy hús helyett valami más van bennük. Én a már sokaktól hallott babburgert kóstoltam meg, kimondottan finom és jó minőségű volt. (A burger menü ára, burgonyával, szendviccsel, üdítővel 900 Ft körül mozog.) A kínálatban található még napi menü, azaz leves+főétel, valamint olyan gyors ételek, mint hot-dog (igen, vega) és saláta. Inni lehet kólát, mert anélkül nem büfé a büfé, de kaphatók turmixok és különböző házi limonádék is.
Azt nem állítom, hogy a Gorilla akár gasztronómiailag, akár más téren vetekszik a kedvenc éttermeimmel, de nem is ez a célja. A maga kategóriájában viszont kimondottan jónak tűnik. Remek helyen nyitották, megfizethető, és jó minőségű alapanyagokból dolgoznak. Nem utolsó sorban pedig kedves a személyzet.

Biopincér

Egy igazán jó minőségű ételeket házhozszállító céget szeretnék ajánlani, a Biopincért. Nemrég kezdték meg működésüket és még a körülmények kicsit fapadosak, nincs 7 nyelven beszélő weboldaluk és színes-szagos szórólapjaik, de amit ebédre hoznak, az nagyon finom, jó minőségű, és nem kerül többe, mint a többi ebédszállítós cég ételei.

A mi tapasztalatunk, hogy hetek után sem ismétlődnek az ételek és bár nem egy hatalmas mennyiség egyik sem, egy leves+főétel vagy főétel+desszert összeállítással egy átlagos ember jól lakik. Míg más ételszállítóknál pár hét után már untuk az arra a cégre jellemző, tipikus ízvilágot, itt ilyet nem érzünk.

Elérhetőségek: biopincer.hu